Soru: Genç girişimcilerde kazanç istisnasından yararlanma şartları nelerdir?
Cevap:
1- İşe başlamanın kanuni süresi içinde bildirilmiş olması,
2- Kendi işinde bilfiil çalışılması veya işin kendisi tarafından sevk ve idare edilmesi (Çırak, kalfa veya yardımcı işçi çalıştırmak ya da seyahat, hastalık, askerlik, tutukluluk ve hükümlülük gibi zaruri ayrılmalar dolayısıyla geçici olarak işinde bilfiil çalışmamak bu şartı bozmaz.),
3- Faaliyetin adi ortaklık veya şahıs şirketi bünyesinde yapılması hâlinde tüm ortakların işe başlama tarihi itibarıyla bu maddedeki şartları taşıması,
4- Ölüm nedeniyle faaliyetin eş ve çocuklar tarafından devralınması hâli hariç olmak üzere, faaliyeti durdurulan veya faaliyetine devam eden bir işletmenin ya da mesleki faaliyetin eş veya üçüncü dereceye kadar (bu derece dâhil) kan veya kayın hısımlarından devralınmamış olması,
5- Mevcut bir işletmeye veya mesleki faaliyete sonradan ortak olunmaması.
Soru: Genç girişimci kazanç istisnası toplamda ne kadar uygulanır?
Cevap: 29 yaşını doldurmamış tam mükellef gerçek kişilere üç vergilendirme dönemi boyunca toplam 225.000,00 TL uygulanacaktır.
Soru: Menkul sermaye iradı nedeniyle mükellefiyet kaydı açılmış olan 29 yaşın altındaki kişi genç girişimci kazanç istisnasından yararlanabilir mi?
Cevap: Evet. Daha önce ticari, sınai ve mesleki faaliyetleri nedeniyle adlarına gelir vergisi mükellefiyeti açılmaması gerekiyor.
Soru: İstisna kapsamındaki faaliyetlerden kazanç elde edilmemesi veya istisna haddinin altında kazanç elde edilmesi hâllerinde dahi yıllık beyanname verilir mi?
Cevap: Evet
Soru: Adi ortaklıkta ortakların her biri genç girişimci şartlarını sağlamak zorunda mı?
Cevap: Evet. Örneğin 2 ortaklı bir yapıda bir ortak şartları sağlamasına rağmen diğer ortak şartları sağlamıyorsa iki ortakta istisnadan yararlanamaz.
Soru: Adi ortaklıkta ortakların tamamı genç girişimci istisnasını sağlıyorken yeni alınan ortak sağlamıyorsa şartları sağlayan diğer iki ortak istisnadan yararlanma hakkını kaybeder mi?
Cevap: Hayır. Kaybetmez.
Soru: Dar mükellef gerçek kişi yararlanabilir mi?
Cevap: Hayır
Soru: Ölen eş şartları sağlamıyor işi devralan eş şartları sağlıyorsa işi devralan eş istisnadan yararlanabilir mi?
Cevap: Evet
Soru: Genç girişimcilerde kazanç istisnasından yararlanan mükellefler tarafından herhangi bir nedenle faaliyetini terk ettikten sonra 29 yaşını doldurmadan tekrar faaliyete başlarsa kazançlar istisnadan yararlanabilir mi?
Cevap: Hayır. Adlarına ilk defa gelir vergisi mükellefiyeti tesis olunması şartı ihlal edilmiş sayılacağından bu istisnadan yararlanılamaz.
Soru: Genç girişimcilerde kazanç istisnasından yararlanan mükellefler tarafından herhangi bir nedenle istisnadan yararlanma süresi içinde faaliyetin değiştirilmesi durumunda kazançlar istisnadan yararlanabilir mi?
Cevap: Evet
Soru: Faaliyetin terk edilmesi halinde genç girişimcilerde kazanç istisnasından yararlanılabilir mi?
Cevap: Evet
Soru: Genç girişimcilerde kazanç istisnası geçici verginin hesaplanmasında dikkate alınacak mı?
Cevap: Evet
Soru: Genç girişimci kazanç istisnası gayrımenkul sermaye iradına uygulanır mı?
Cevap: Hayır. İstisna ticari, sinai, mesleki faaliyetlerinden elde edilen gelire uygulanır. Örneğin bir kişi hem eczacılık faaliyetiyle uğraşıyor hem de kira geliri elde ediyorsa 75.000 TL'lik istisna kira geliri için uygulanmaz.