Soru: Taşınmaz satışı sonrasında taşınmaz satış kazanç istisnasının özel fon hesabında 5 yıllık süre dolmadan tasfiyeye girmesinin vergisel sonucu nedir?
Cevap: İstisna dolayısıyla zamanın da tahakkuk ettirilemeyen vergiler, Vergi Usul Kanununa göre vergi ziyaı ve gecikme faizi ile birlikte alınacaktır.
Soru: Taşınmaz satışında KDV beyannamesinde istisna tutarı nasıl gösterilir?
Cevap: KDV beyannamesinde kısmi istisna kısmına satış tutarının tamamı gösterilir.
Soru: Tasfiye sürecinde satılan taşınmazlar için taşınmaz satış kazancı istisnasından yararlanabilir mi?
Cevap: Hayır.Satışa ilişkin kazancın satışın gerçekleştiği döneme ait tasfiye karı içine dahil edilerek vergilendirilmesi gerekmektedir.
Soru: Tapu kayıtlarında işyeri-ofis-dükkan olarak yer alan taşınmazların konut veya tersi durumda konutların işyeri-ofis-dükkan olarak satılması mümkün mü?
Cevap: Hayır. Tapuda konut gösterilmişse konut olarak satılmalı ve ona uygun KDV oranı uygulanmalıdır.
Soru: Ticaret ünvanında "İnşaat" kelimesi yazması fakat hiç inşaat işiyle uğraşmaması halinde taşınmazını satan şirket taşınmaz satış kazancı istisnasından yararlanabilir mi?
Cevap: Evet. VUK mad 3 vergi doğuran olayın gerçek mahiyeti esastır. Fakat zaman zaman inceleme elemanları ile mükellefler arasında bu durum ihtilafa neden olmaktadır.
Soru: Kiraya verilmek suretiyle değerlendirilen taşınmaz satışından elde kazanç istisna kapsamında değerlendirilebilir mi?
Cevap: Hayır. İstisnadan yararlanamaz (12.05.2020 tarih ve 40274 sayılı özelge)
Ticari faaliyetlerinizin devamı kapsamında karşılaştığınız sorunların çözümü için aşağıda yer alan iletişim bilgilerinden bize daima ulaşabilirsiniz
EMRE OZAN GEYİK, SMMM
Adres: Eryılmazlar Sok. No:2 Kemal Bey İş Hanı Apt. D:22 İçerenköy-Ataşehir/İSTANBUL
Tel: 0535 747 02 45
E-Posta: ozan.geyik@eogsmmm.com