Soru: Sosyal içerik üreticisi nedir?
Cevap:
Sosyal ağ sağlayıcıları aracılığıyla; herhangi bir konuya ilişkin paylaşımlar yapmak suretiyle tanıtım ve tavsiyede bulunarak bir ürün ya da hizmetin satın alınması için diğer kullanıcıları etkilemek suretiyle gelir elde edenler ile paylaşımlarının izlenmesi sayesinde reklam gelirlerinden pay alan başta olmak üzere içerik üreticiliği faaliyeti sonucu her türlü gelir elde eden gerçek kişi olarak tanımlamıştır.
Sosyal içerik üreticileri bu faaliyetlerini sosyal ağ sağlayıcıları olan gerçek veya tüzel kişilerce sağlanan sosyal ağ üzerinden yerine getirmektedirler.
Soru: Sosyal ağ sağlayıcısı nedir?
Cevap: Sosyal etkileşim amacıyla kullanıcıların internet ortamında metin, görüntü, ses, video gibi içerikleri oluşturmalarına, görüntülemelerine veya paylaşmalarına imkân sağlayan gerçek veya tüzel kişi olarak tanımlanmıştır.
Soru: Sosyal içerik üreticiliği ile mobil cihazlar için uygulama geliştiriciliğinde kazanç istisnasından kimler yararlanabilir?
Cevap:
*) Youtube, Tiktok, Twitch vb. sosyal ağlarda içerik üreten ve bunlardan gelir elde eden içerik üreticisini
*) Mobil uygulama geliştirip, Google play, apple store gibi uygulama marketlerinden gelir elde edenler
Soru: Hangi kazançlar istisna kapsamındadır?
Cevap:
*) İnternet ortamındaki sosyal ağ sağlayıcıları (youtube, twitch vb.) üzerinden metin, görüntü, ses, video gibi içerikler paylaşan sosyal içerik üreticilerinin bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlar
*) Akıllı telefon veya tablet gibi mobil cihazlar için uygulama geliştirenlerin elektronik uygulama paylaşım ve satış platformları üzerinden elde ettikleri kazançları (Ücretli uygulama satış geliri, Reklam geliri, Uygulama içi satış geliri, Sponsorluk geliri, Ücretli abonelik geliri gibi gelirler) kapsıyor.
Soru: Elde edilen gelirler nerede toplanmalıdır?
Cevap: Bu işe özel banka hesabı açılmalıdır. Banka tarafından %15 oranında stopaj yapılacaktır.
Soru: Daha önce gelir vergisi mükellefiyeti olmayanlar ne yapmalıdır?
Cevap: İkametgahlarının bulunduğu vergi dairesinden " İstisna Belgesi " almalıdır. Ve bu belgeyi bankaya vererek hesap açmalılar.
Soru: Daha önce gelir vergisi mükellefiyeti olanlar ne yapmalıdır?
Cevap: İstisna kapsamında faaliyette bulunanların, bağlı oldukları vergi dairesine, dilekçe ile başvuru yapması
Soru: Sosyal içerik üreticiliği KDV muaf mıdır?
Cevap: Evet. Sosyal medya içerik üreticileri herhangi bir mal ya da hizmet satmadan gelir elde ettikleri için, Katma Değer Vergisinden de muaf tutuluyor.
Ticari faaliyetlerinizin devamı kapsamında karşılaştığınız sorunların çözümü için aşağıda yer alan iletişim bilgilerinden bize daima ulaşabilirsiniz
EMRE OZAN GEYİK, SMMM
Adres: Eryılmazlar Sok. No:2 Kemal Bey İş Hanı Apt. D:22 İçerenköy-Ataşehir/İSTANBUL
Tel: 0535 747 02 45
E-Posta: ozan.geyik@eogsmmm.com